keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Fondaus herkkuja


Ensimmäisenä kannattaa hankkia kunnollinen fondauspata.
Meillä poltin toimii marinolilla. Pataan kannattaa laittaa reilusti ruokaöljyä. Kannattaa kokeilla vaikka lihanpalalla sopivaa kuumuus astetta ennen kun alkaa fondaamaan. Liian kuuma öljy ei saa olla.
VIEREEN KANNATTAA OTTAA SAMMUTUSPEITE, ihan turvallisuuden vuoksi!

Meillä on tapana fondata aika ajoin. On ihanaa viettää aikaa yhdessä ystävien kanssa ja valmistaa hyvää ruokaa!
Meillä kun fondataan niin yleensä valmistetaan naudan sisäfilettä ja kananfilettä.
Eli, lihaa kannattaa hankkia noin 300gr henkeä kohti. Tietenkin ruokailijasta riippuen=)
Erilaisia juustoja, mustapekkaa, aurajuustoa, pikkusiskoa ym..
Usein teemme rosollia, se sopii tosi hyvin.
Erilaisia salaatteja, punajuurisalaatti ja sienisalaatti tai muuta josta pitää.
Fondataan yleensä myös herkkusieniä.
Tietenkin tuoretta patonkia on hyvä olla ja tuorejuustoja. Paria erilaistsa ainakin.
Hedelmiä kannattaa hankkia koska niitä on kiva maistella välillä...
Juomana on punaviiniä ja valkoviiniä.
Myös raikas kivennäisvesi on hyvä.
Kannattaa myös laittaa pieniin astioihin grillausmaustetta ja kanamaustetta.
Meillä on myös suolaa ja mustapippuria pöydässä.
Ja usein pöydässä vietetään, tunteja=)

Kannattaa kokeilla.

Kinkkuvoileipäkakku

Noin: 25 hengelle

2,5 isoa paahtoleipä pakettia
Kostutus:
2-2,5dl lihalientä

Kinkkutäyte:
200gr sulatejuustoa
2dl kinkkukuutioita
1 iso sipuli silputtuna
noin: 0,5-1dl maitoa

Maksamakkaratäyte:
200gr maksamakkaraa
4rkl lihalientä

Aurajuustotäyte:
200gr sulatejuustoa
150gr aurajuustomurua
1dl maitoa
2rkl tomaattipyreetä

Kuorrutus:
2 rasiaa (170gr) tuorejuustoa
2dl majoneesia

Reunoille:
2,5dl persiljasilppua
1,5-2dl juustoraastetta

Koristelu:
Palvikinkkua
paprikakuutioita
tomaattilohkoja
kurkkusiivuja
persiljaa

Ohje: Varaa leivät, kostutusliemi ja täyteainekset valmiiksi.
Sekoita täytteet, jokainen omassa kulhossa. Vuoraa vuoka kelmulla:( itse laitoin uunivuokaan, jonkun verran pitää olla reunaa)
Leikkaa saksilla leipäviipaleista ruskeat reunat pois.
Kun olet saanut ensimmäisen leipäkerroksen valmiiksi, kostuta kevyesti lihaliemellä.
Levitä kinkkutäyte vuokaan leipäviipaleiden päälle. Ja jatka seuraavien leipäviipaleiden ja täytteiden kanssa samoin. Päällimmäinen kerros on leipäviipaleita.
Käännä kelmun reunat voileipäkakkupohjan suojaksi.
Anna maustua jääkaapissa muutamia tunteja taiu yön yli.
Kumoa pohja leivinpaperin päälle ja poista kelmu.
Vatkaa kuorrutuksen tuorejuusto ja majoneesi kuihkeaksi ja levitä se kakun pinnalle ja reunoille.
Viimeistele kakun reunat juustoraaste-persiljasekoituksella.
Koristele kakku kinkkuviipaleilla, tomaateilla, paprikakuutioilla ja kurkkusiivuilla.
Todella herkullinen voileipäkakku...

Lämpöisiä voileipiä iltapalaksi (kinkkuleipiä ja tonnikalaleipiä)

 Tarvitse näihin:
Kinkkuleipä
 Vaaleaa leipää ( käytin  maalaisleipää)
Voitele kevyesti voilla ja laita hieman sinappia pohjalle
lisää kinkkua sopivasti
laita suuret viipaleet tomaattia päälle
seuraavaksi cheddarjuusto viipale
emmentaljuustoraastetta runsaasti päällimmäiseksi.
Uunin lämpö: 200 astetta noin 10 min

Tonnikala:
Vaaleaa leipää
ketsuppia pohjalle
runsaasti tonnikala filettä
tomaatti viipaleita
cheddarjuusto viipale
emmentaljuustoraastetta
Uunin lämpö: 200 astetta noin 10 min

Kanaa ja Riisiä



Kanakatike:  800gr kanafileitä
1 kanaliemikuutio
3dl paprika suikaleita (ostin pakasteesta taisi olla pirkka)
2 isoa sipulia kuutioina
3dl ruokakermaa
n:3rkl mango&chili dippikastiketta
kirsikkatomaatteja

Ohje: Paista kananfileet hieman ruskeiksi ja lisää sekaan kanaliemikuutio, ja kerma.
Seuraavaksi lisää paprikan suikaleet, silputut sipulit ja mango&chili kastike. Kerma voi lisätä hieman lisää jos tuntuu kovin paksulta. Kiehuta jonkun aikaa miedoilla lämmöllä(ehkä noin 10-15 min)
Kun kastike on kypsynyt niin lisää vielä päälle kirsikkatomaatteja jonkun verran. Itse laitoin yhden pienen rasiallisen. Sekoita kastike ja keitä riisiä Jasmin riisi sopii tämän kanssa hyvin.
Nopea ja helppo ruoka! Ja hyvää on...